La numai o ora de condus de Tel Aviv, de “Sin City” cum i se mai spune, schimbam scena stradala si pasim in “Holy City” – Ierusalim. Daca in Tel Aviv vedeam pe strazi femei in costum de baie pe role sau doi barbati imbratisati pe o trotineta, in Ierusalim - alt secol, alta atmosfera, oriunde intorci capul. Pe stradutele pietruite, printre oamenii imbracati in functie de religia sa, numai un tramvai ultra modern iti aminteste in ce data suntem.
Ierusalim este punctul de intersectie al religiilor, dar si a secolelor. Capitala Israelului te va primi cu bratele deschise indiferent din ce parte a lumii vii, ce varsta ai si in ce crezi.
Religia imparte Ierusalimul in patru cartiere. Cartierul evreiesc, cartierul creștin, cartierul armean si cel musulman.
Cu rabdare, m-am strecurat intre sute de crestini veniti sa refaca Drumul Crucii, sa vada locul in care Iisus a fost rastignit, dezbracat, inmormantat si unde a inviat… De la Biserica Sfantului Mormant, pana la Muntele Maslinilor, Biserica Mormantului Maicii Domnului si Gradina Ghetsimani (locul de rugaciune al lui Iisus inainte de a fi rastignit pe cruce. Aici vei gasi cei mai batrani copaci din lume). O zi mi-a ajuns sa fac acest traseu si sa ma plimb prin Orasul Vechi, inconjurat de 8 porti.
Toate drumurile duc prin… bazar in Orasul vechi. Suveniruri, arome orientale, falafel, hummus, baclava, cruciulite, condimente, tamaie, apa din Iordan, uleiuri, creme de la Marea Moarta, de toate pentru toti ☺ Pentru toti cei care au negocierea in sange.
Cimitirul Evreiesc se asterne la picioarele tale daca urci Muntele Maslinilor (care e de fapt un deal), locul de unde se spune ca s-a inaltat Iisus. Evreii platesc bani multi sa fie ingropati in acest cimitir pentru ca ei cred ca cei care se odihnesc aici vor fi primii la o a doua Inviere.
In Ierusalim nu poti rata Zidul Plangerii, locul in care evreii vin sa se roage, sa puna biletele cu dorinte, sa isi boteze baietii la un fel de majorat. Vei vedea numai 60 de metri din zid, caci pentru restul - 500 de metri – cobori printr-un tunel subteran.
Un loc de asemenea impresionant a fost pentru mine Muzeul Yad Vashem. Intrarea este libera, insa platesti cu… emotie, odata cu fiecare pas pe care il faci prin camerele muzeului – o strada si un crematoriu in miniatura, marturii dureroase (video si audio), chiar haine si pantofi, toate ale celor aproape 6 milioane de evrei, victime ale Holocaustului, intre care un milion și jumatate… copii.
Nu iti voi da mai multe detalii, iti recomand sa mergi la Ierusalim si sa inveti o lectie de istorie si religie pe viu si cred ca vei fi impresionat de Ierusalim indiferent ca esti credincios sau nu.