Cum ar fi sa prelungesti vara?

Israelul este o intersectie. In care nu m-as fi gandit pana acum cativa ani sa intru. Pentru ca aveam prejudecati, recunosc. Ca poate nu e asa sigur, ca poate este pentru cei foarte religiosi, trecuti de prima tinerete, ca este extraordinar de cald si pe deasupra mai si dai o gramada de bani pe cazare, mancare, transport, etc. Toate ideile astea mi-au fost rasturnate in mod fericit inca de la prima vizita in Israel, pe care am ajuns sa il recomand oricarui prieten: indiferent la ce se inchina, ce nume poarta Dumnezeul lui, ce preferinte sexuale are, ce posibilitati financiare. Pentru ca Israelul este chiar locul in care se intalnesc religiile, generatiile, istoria cu viitorul, saracii cu bogatii si zgarie norii cu mostenirile arhitecturale de secole.

Cum ar fi sa prelungesti vara? Cand la noi deja scoatem umbrela si cizmele pentru o toamna ploioasa, la numai 2.30 ore cu avionul, un pret moderat, chiar si low-cost, poti sa te bronzezi la 30 de grade, sa joci fotbal pe plaja la 11 noaptea sau pur si simplu sa iei la pas strazi care te asteapta de cateva secole sa le vezi.

Daca alegi sa mergi in Israel intr-un weekend prelungit, tine cont acolo de cateva lucruri:

- Shabat – de vineri dupa amiaza pana sambata dupa-amiaza ei nu lucreaza. Cafenele, magazine, restaurante se inchid. Este un fel de duminica pentru noi. M-a socat liftul special care in aceasta zi opreste singur din etaj in etaj, ca sa nu il chemi tu, sa NU apesi pe buton. Sau chelnerul care nu mi-a servit cafea, ca sa NU apese pe butonul espressorului azi, de Shabat. In Tel Aviv mai e cum mai e, dar in Ierusalim total este inchis. Asadar, ai grija cum iti faci planul, sa nu bati ca mine drumul pana la Ierusalim sa vezi Muzeul Yad Vashem…inchis.

- Moneda lor, Shekel este echivalentul a aproximativ 1 leu romanesc. Preturile sunt moderate, pe alocuri mai mari decat la noi. Dar de exemplu, portiile de mancare sunt foarte mari, sa stii cat comanzi.

- Transportul – eu am ales taxiul, comandat de pe aplicatie - caci nu am rabdare sa negociez cu soferul - si masina inchiriata. Toate indicatoarele sunt in ebraica, engleza si araba, iar infrastructura este foarte bine pusa la punct. De asemenea, poti inchiria multe alte mijloace de transport cu care sa te si distrezi sau sa faci miscare – segway, bicicleta…O calatorie cu taxiul de la aeroport in central Tel Aviv-ului este in jur de 37 euro, echivalentul in moneda lor.

- Controlul de securitate in aeroport este drastic. Asteapta-te sa fii luat la intrebari fel si fel – cine ti-a facut bagajul, unde locuiesti, cat stai, ce ai in bagaj, etc. La intrarea in parcarea mallului masina iti va fi controlata, este posibil ca pe strada sa treaca pe langa tine soldati inarmati, inclusiv femei. Pana si la Zidul Plangerii ajungi dupa un filtru similar celui din aeroport. Siguranta este pe primul loc in Israel.

- Recomand sa iti cumperi o cartela de telefon mobil cu care sa poti sta nelimitat online sau sa vorbesti oricat timp de o saptamana = 80 Shekel

Israel este o tara mica, putin peste 20.000 de km², insa oferta turistica este foarte generoasa! Tocmai m-am intors dintr-un city break in care am ales doua lumi total opuse: Tel Aviv si Ierusalim. Un contrast izbitor. Citeam undeva inainte sa plec, ca Tel Aviv este supranumit si “Sin City”, in timp ce Ierusalimul este “Holy City”. M-am convins de ce si va invit sa ma insotiti in aceasta calatorie in trecut, dar si in viitor, intre spiritual si material, aici pe blog.